Kivut

Yleinen kuukautisiin liittyvä oire on kuukautiskipu, joka alkaa tyypillisesti kuukautisvuodon alkaessa ja kestää noin yhdestä kahteen päivää. Kipu voi tuntua laajalla alueella ja se voi sijoittua alavatsasta selkään, nivusiin ja jopa reisiin asti. Samanaikaisesti kivun kanssa voi esiintyä vatsaoireita, kuten ripulia ja ilmavaivoja sekä oksentelua. Myös päänsärkyä voi esiintyä kuukautisten yhteydessä.

Kaikki kipuoireet eivät kuitenkaan ole tyypillisiä ja niitä kannattaa seurata.

Voimakkaat kuukautiskivut

Vaikka kuukautiskivut ovatkin hyvin yleisiä, kaikki kipu ei ole tyypillistä. Esimerkiksi erittäin voimakkaat kivut, jotka saattavat alkaa jo ennen kuukautisvuotoa ja jatkuvat koko vuotojakson ajan, eivät ole tyypillisiä. Lisäksi mikäli tavanomaiset apteekista ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet, kuten parasetamoli ja ibuprofeiini, eivät riitä poistamaan kipuja, tilanteeseen tulee reagoida. Niin voimakkaat kuukautiskivut, että niiden vuoksi joutuu olemaan pois sovituista menoista, kuten töistä, koulusta tai harrastuksista tai menojen perumista joutuu toistuvasti harkitsemaan, eivät ole tyypillisiä.

Kovat kivut eivät kuulu kenenkään elämään ja niiden syy tulee selvittää! Voimakkaiden kipujen taustalta voi löytyä esimerkiksi endometrioosi tai adenomyoosi. Lue lisää endometrioosista ja adenomyoosista Korennon sivuilta.

Muut lantionalueen kivut

Tietyt gynekologiset sairaudet, kuten endometrioosi ja adenomyoosi, voivat aiheuttaa kuukautiskierron mukana vaihtelevan syklisen kivun lisäksi myös jatkuvaa, kroonista kipua. Lisäksi voimakkaita kipuja voi esiintyä esimerkiksi ovulaation aikana tai tietyissä tilanteissa, kuten tärinän aiheuttamana. Kipua voi ilmetä myös suolistossa tai virtsaamisen aikana. Myös selkä- tai iskiaskipua voi ilmetä.

Erityisesti endometrioosiin liittyvä kipu ei välttämättä myöskään sijoitu vain lantionalueelle, vaan kipu voi ilmetä myös esimerkiksi hartiapistoksena eli pistosmaisena kipuna toisessa hartiassa.

Myös vulvodynia voi aiheuttaa monenlaisia kipuja. Vulvodynian yleisempään muotoon vestibulodyniaan liittyvä kipu on kosketuksen aiheuttamaa ja kipua voi aiheuttaa esimerkiksi seksi, tietyntyyppiset vaatteet tai istuminen. Vulvodynian harvinaisempaan muotoon eli neuropaattiseen vulvodyniaan liittyvä kipu taas esiintyy laajahkolla alueella jatkuvasti eikä esimerkiksi kosketus pahenna kipua. Esimerkiksi pitkään paikallaan istuminen voi kuitenkin pahentaa kipua ja kipu voi pahentua iltaa kohti. Lue lisää vulvodyniasta Korennon sivuilta.

Seksiin liittyvä kipu

Seksiin voi liittyä kipua monesta eri syystä, mutta seksiin liittyvä kipu ei ole tyypillistä eikä sitä tarvitse sietää. Lue lisää seksiin liittyvästä kivusta täältä.

Minulla on kipuja, mitä teen?

Mikäli sinulla on kipuja, joiden aiheuttaja ei ole tiedossa, tulee aina hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen tutkittavaksi!