Tyttöjoukko katselee tähtitaivasta

Tuki

Vertaisten kohtaamisesta voimaa arkeen 

Vertaisten kohtaamisesta
voimaa arkeen

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry tarjoaa endometrioosia sairastaville tai endometrioosia itsellään epäileville erilaisia vertaistuen muotoja, joista jokainen voi löytää itselleen ja tilanteeseensa sopivimman. Tukipuhelin, tukihenkilötoiminta sekä toiminta Facebookissa ovat tarkoitettu kaikille endometrioosia sairastaville. Näiden lisäksi Korento tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden osallistua vertaistukiryhmiin. Vertaistukiryhmiin voi käydä tutustumassa kaksi kertaa ennen yhdistyksen jäsenyyttä.

Lue lisää ›

Mobiililaitte jossa Moona-sovellus avoimena

Moona Oirepäiväkirja

Moona on kuukautiskiertoon liittyvien oireiden seurantasovellus, jota ylläpitää Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry. Moona kannustaa kaikkia tulemaan oman kuukautiskierron asiantuntijaksi, lue tästä mitä hyötyä siitä on!

Tule oman kehosi asiantuntijaksi ja lataa Moona, kuukautiskiertoon liittyvien oireiden seurantasovellus.


Lataa Moona Oirepäiväkirja: Lataa Moona AppStoresta Lataa Moona Google Playsta

Oireet haltuun ja lääkäriin!

Jos sinulla on epätavallisia kuukautisten oireita tai sinulle herää jokin muu huoli kuukautisiin liittyen, ota oireesi haltuun! Ensimmäiseksi kannattaa kirjata oireet ylös Moona Oirepäiväkirjaan. Akuuteissa tilanteissa pitää hakeutua heti hoitoon, mutta jos mahdollista, oirepäiväkirjaa kannattaa pitää 2-3kk ennen lääkäriin menoa.

Varaa aika joko kouluterveydenhoitajallesi tai suoraan endometrioosiin erikoistuneelle gynekologille, eli naistentautien erikoislääkärille. Ota Moona Oirepäiväkirjan tilasto oireistasi mukaan vastaanotolle niin mikään tärkeä asia ei jää kertomatta.

Lue lisää ›

 

Hoitomuodot

Vaikka endometrioosi on krooninen sairaus, suurimmassa osassa tapauksia oireita voidaan tehokkaasti lievittää. Hoitotoimenpiteiden valintaan vaikuttavat mm. endometrioosin levinneisyys, oireiden vakavuus sekä potilaan toiveet raskauden suhteen.

Endometrioosia hoidetaan ensisijaisesti hormonivalmisteilla, jotka hillitsevät sen oireita ja leviämistä. Muita hoitovaihtoehtoja harkitaan jos kivut haittaavat elämää tai endometrioosi vaikeuttaa raskaaksi tuloa.

Endometrioosin oireisiin voi etsiä lievitystä esimerkiksi lämpimällä kaurapussilla tai suihkulla, rauhallisella liikunnalla tai ruokavaliolla. Muilta endometrioosia sairastavilta kannattaa kysyä lisää vinkkejä siitä, kuinka he ovat helpottaneet omia oireitaan.

Lue lisää ›