Mens och menscykeln
Menscykeln påverkar kropp och psyke på många sätt. Under menscykeln tillverkar kroppen nya könsceller och förbereder sig på en graviditet. Cykeln börjar med menstruationens första dag och slutar under följande menstruations första dag. Den regleras av hormonerna östrogen och progesteron. Menscykelns längd är vanligtvis 23–35 dagar. Det är bra att hålla koll på sin egen cykel för att kunna upptäcka eventuella förändringar och oregelbundenheter. Hos de flesta varierar ändå menscykelns längd, och det kan förekomma skillnader i allt från några dagar till en vecka.
Menstruation är ett tecken på könsmognad. Mensen börjar vanligtvis i åldern 10–16 år, i medeltal i åldern 12–13 år. Många faktorer påverkar emellertid mensdebuten, till exempel ärftliga faktorer, vikt och mängden idrott. Det är vanligt att menscykeln är oregelbunden under ett par tre år efter den första mensen.
Mensblödning och hormonella fluktuationer
När en mensblödning börjar är det ett tecken på att ingen äggcell har befruktats. Under mensen stöts livmoderhinnan ut genom slidan i form av menstruationsblödning. Blödningen pågår vanligtvis 2–8 dygn, i medeltal 5 dygn. Blödningsmängden är mycket individuell, och det är vanligt med små klumpar i blodet. Många upplever dessutom spotting, det vill säga att det kommer några droppar blod, innan eller efter mensen. När mensen börjar är mängden östrogen och progesteron mycket liten, men efter några dagar tilltar den igen.
När mensen slutat har mängden östrogen ökat ytterligare. Då börjar livmoderhinnan växa till sig igen, och en ny äggcell börjar mogna på äggstocken. Ovulationen, det vill säga att äggcellen lossnar, sker oberoende av menscykelns längd 14 dygn innan följande mensblödning. När ägget lossnat glider det till äggledaren där det kan befruktas av spermier.
Om äggcellen inte befruktas och ingen graviditet alltså tar vid, skrumpnar gulkroppen och utsöndrar mindre hormon. Då faller nivåerna av östrogen och progesteron, som varit som högst under ovulationen, och slemhinnan som inte längre behövs stöts ut som mensblödning genom slidan. Om en graviditet börjat och äggcellen befruktats, fortsätter utsöndringen av hormon som upprätthåller livmoderslemhinnans struktur och funktion.
Menssymtom och behandling
Mensvärk är det vanligaste symtomet vid mens, och den pågår vanligtvis 1–2 dagar från att blödningen börjat. Värken kan sträcka sig över ett stort område och kännas från nedre delen av buken till ryggen, ljumskarna och till och med i låren. Samtidigt kan det förekomma magsymtom, såsom diarré, gasspänning och kräkningar. Också huvudvärk kan förekomma.
Vanlig mensvärk kan lindras på olika sätt. Till exempel kan lätt motion eller en värmedyna hjälpa mot värken. Antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel som fås receptfritt på apotek kan användas i enlighet med anvisningarna på bipacksedeln. Även hormonella preventivmedel kan hjälpa.
Om din mensvärk alltid är mycket häftig, om du har ont mellan mensen eller om vanliga smärtstillande medel inte hjälper, är det viktigt att reagera. Läs mer om mensvärk här och om andra atypiska symtom här.