Menkat ei saa estää elämästä

Voimakas kuukautiskipu ei ole normaalia

Tunnista endometrioosille tyypilliset oireet

Kuukautiskierron oireet vaihtelevat yksilöllisesti ja ne voivat myös muuttua. Monilla kuukautiset aiheuttavat kipua tai muuta huolta. Oireet eivät saa kuitenkaan alkaa hallita tai ohjailla elämää: esimerkiksi koviin kuukautiskipuihin tai niiden aiheuttamiin poissaoloihin koulusta pitää reagoida.

Lue lisää ›

Endometrioosi

Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti, jota sairastaa arviolta 10-15% hedelmällisessä iässä olevista naisista. Se tarkoittaa noin 200 000 sairastavaa, eli saman verran kuin Tampereella on asukkaita.

Endometrioosi voi heikentää elämänlaatua ja aiheuttaa kroonista kipua sekä hedelmällisyyden alentumista. Endometrioosi on krooninen sairaus, jonka varhainen diagnosointi ja hoidon aloittaminen estää usein oireiden pahenemista.

Lue lisää ›

Anatomia

Oman kehon tuntemus auttaa ymmärtämään, mitä kuukautisten aikana tapahtuu ja kuinka hieno koneisto työskentelee naishormonien tuottamiseksi. Naistyyppisten sukuelinten tehtävänä on tuottaa ja varastoida hormoneja, tuottaa seksuaalista mielihyvää ja suojella ja ravita mahdollista jälkikasvua sen syntymään asti.

Lue lisää ›

Kuukautiset

Kuukautiskierto on erityinen hormonien ohjaama kierto, joka vaikuttaa ihmisen kehoon ja mieleen. Kuukautiskierron aikana munasarjat kypsyttävät uusia sukusoluja ja kohtu valmistautuu kasvattamaan ja suojaamaan sikiötä. Kuukautiskierto on huikea systeemi, jonka aikana ihmisen kehossa tapahtuu paljon muutoksia. 

Lue lisää ›