Tunnista epätyypilliset kuukautisten oireet
Kuukautiskierron aikana tapahtuvat suuret muutokset tuntuvat ja näkyvät kehossa. Kuukautiskierron oireet vaihtelevat yksilöllisesti ja ne voivat myös muuttua iän myötä. Monet kuukautisten oireista ovat tavallisia ja normaaleja, mutta oireet eivät saa alkaa hallitsemaan tai ohjailemaan elämää.
Kuukautiskipu on yleinen kuukautisiin liittyvä oire, joka kestää yleensä 1–2 vuorokautta vuodon alkamisesta. Kivut aiheutuvat siitä, että kohdun limakalvosta erittyvät prostaglandiinit saavat kohdun supistelemaan saadakseen ylimääräisen limakalvon poistumaan. Kipu voi sijoittua alavatsasta selkään, nivusiin ja jopa reisiin saakka. Samaan aikaan voi esiintyä mahaoireita, ilmavaivoja, vatsan toiminnan häiriöitä ja jopa oksentelua.
Kovat kivut eivät kuulu naisen elämään, reagoi! Jollain kivut voivat alkaa jo ennen kuukautisvuotoa ja ne jatkuvat koko vuotojakson ajan. Lisäksi kivut voivat olla niin kovia, etteivät niihin auta tavalliset apteekin käsikauppalääkkeet, eli ilman reseptiä saatavat lääkkeet, esimerkiksi Burana ja Panadol. Kovat kivut voivat pakottaa myös jäämään pois koulusta tai harrastuksista. Kivut voivat hoitamattomana esiintyä myös muina kuukautiskierron aikoina kuin vuotopäivinä.
Runsaat kuukautiset on kiusallinen ja arkea vaikeuttava oire. Yhden kuukautisvuodon aikana verta poistuu kehosta keskimäärin vajaa desilitra. Veren lisäksi emättimen kautta poistuu hyytymiä. Kuukautisvuodon määrää on usein vaikea arvioida, jos käyttää siteitä tai tamponeja, kokemus siitä on hyvin henkilökohtainen. Kuukautiskupin käyttö auttaa arvioimaan vuodon määrää paremmin.
Runsaat kuukautiset saattavat aiheuttaa anemiaa, eli hemoglobiiniarvon laskua, mutta muutoin ne eivät ole yleensä vaaralliset. Runsaat kuukautiset aiheuttavat kuitenkin usein paljon päänvaivaa ja pelkoa ohivuodoista. Tosin ohivuotokaan ei ole maailmanloppu!
Jos kuukautissuojia pitää vaihtaa tunnin – kahden välein ja silti joudut pelkäämään ohivuotoja, on syytä reagoida. Myös se, että kuukautissuojaa pitää vaihtaa myös yöllä useaan kertaan, on merkki runsaista kuukautisista. Kuukautisten ensimmäiset vuotopäivät ovat useimmilla runsaimmat, mutta jos menkat alkavat muistuttaa Niagaran putousta ja estävät tavallisen arjen, kannattaa niiden vuoksi hakeutua lääkäriin. Runsaita kuukautisia voidaan hillitä e-pillereillä.
Muita mahdollisia kuukautiskierron oireita, joihin pitää reagoida
- Epäsäännölliset kuukautiset silloin kun kierto on jo ollut säännöllinen, mutta se muuttuu uudelleen epäsäännölliseksi.
- Välivuodot eli se, kun kuukautisvuotojen välillä tuleekin yhtäkkiä vuotoja.
- Krooninen eli pitkäaikainen kipu alavatsan, sukupuolielinten ja/tai lantion alueella.
- Yhdyntäkipu, eli kipu joka tulee seksin, itsetyydytyksen tai orgasmin aikana tai niiden jälkeen. Seksin harrastaminen voi myös sattua tietyissä asennoissa.
- Suolisto-oireet eli vatsakivut, suolen vääntäminen ja krampit, ilmavaivat ja kivut ulostaessa.
- Virtsaamisoireet eli kipu virtsatessa, tihentynyt virtsaamisen tarve tai veri virtsassa.
- Turvotus, kovakin turvotus, joka kivistää vatsaa ja ilmaantuu yllättäen, ilman selitystä.
- Tärinäkipu, jonka aiheuttaja on jokin tärinä, esimerkiksi juoksussa, ratsastuksessa tai epätasaisella kadulla ajellessa aiheutunut tärinä keholle.
- Pahoinvointi, oksentelu ja jopa ripuli kuukautisten aikaan.
- Hartiapisto eli pistosmainen kipu toisessa hartiassa.
- Selkäkipu, iskiaskipu.
- Krooninen väsymys.
- Hiivatulehdukset emättimessä (aiheuttavat kutinaa ja kirvelyä).
- Alentunut hedelmällisyys, lapsettomuus.
Usein kuukautiskiertoon liittyvät oireet ovat hoidettavissa. Ne kannattaa merkitä Moona Oirepäiväkirjaan ja näyttää oirepäiväkirja hoitavalle lääkärille. Oireet eivät välttämättä tarkoita, että sinulla olisi endometrioosi. Siitä huolimatta on tärkeää käydä tutkimuksissa ja selvittää oireiden syy.