Endometrioosin hoito hormonilääkityksellä
Endometrioosin ensisijaisena lääkityksenä ovat estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävät yhdistelmäehkäisypillerit, eli e-pillerit. Usein e-pillereitä suositellaan syömään ilman taukoja useampi liuska putkeen, jolla pyritään vuodottomuuteen, eli siihen, että kuukautisvuotoa ei tulisi lainkaan. Luonnollisen kierron jäädessä pois, myös endometrioosin oireet usein lievenevät. Endometrioosiin voidaan käyttää myös pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä minipillereitä, jos yhdistelmäehkäisypillereistä ei saada toivottua tulosta tai jos ne aiheuttavat voimakkaita sivuoireita. Muita mahdollisia endometrioosin hoitoon sopivia hormonivalmisteita ovat hormonikierukka tai ehkäisyrengas.
Hormonilääkkeet voivat aiheuttaa erilaisia sivuoireita, joista löydät lisätietoa kunkin hormonivalmistepakkauksen sisältä löytyvästä ohjeesta. Myös moniin muihin sairauksiin käytettävät lääkkeet aiheuttavat sivuvaikutuksia. Niiden ilmaantuessa, tulee arvioida ovatko sivuvaikutuksen terveydelle haitallisia (ota tässä tilanteessa heti yhteys lääkäriisi!) tai pystyykö niiden kanssa elämään lähes normaalia elämää. Tarjolla on useita erilaisia hormonilääkkeitä ja vaihtoehtoja kannattaa kysellä omalta gynekologilta. Uutta hormonituotetta kannattaa käyttää vähintään 3kk, jotta sen todellinen teho selviää. Osa lääkkeen käytön aloittamisen aikana ilmenneistä oireista saattaa kadota kun hormonituotetta on käyttänyt pidempään.
Vaikeammissa tapauksissa tai esimerkiksi ennen raskauden yrittämistä, endometrioosipesäkkeitä voidaan pyrkiä kuivattamaan GnRH-agonisteilla, jotka aiheuttavat vaihdevuosien kaltaisen tilan elimistöön. Usein tätä hoitomuotoa käytetään kuitenkin vain 3-6 kuukautta kerrallaan mahdollisen osteoporoosiriskin välttämiseksi. Jos hoitoa päätetään jatkaa pitempään, on rinnalle suositeltavaa ottaa jokin hormonikorvaushoito, jolla voidaan hoitaa vaihdevuosityyppisiä sivuoireita ja ehkäistä osteoporoosiriskin kasvaminen.