Kuukautiskierto ja kuukautiset
Kuukautiskierto vaikuttaa monella tavalla kehoon ja mieleen. Kuukautiskierron aikana keho tuottaa uusia sukusoluja ja valmistautuu raskauteen. Kierto alkaa kuukautisten ensimmäisenä päivänä ja päättyy seuraavien kuukautisten ensimmäiseen päivään. Sitä säätelevät hormonit, jotka ovat estrogeeni ja progesteroni. Kuukautiskierron pituus on tavallisesti 23-35 vuorokautta. Omaa kuukautiskiertoa kannattaa seurata, jotta huomaat mahdolliset poikkeamat ja muutokset kuukautiskierrossa. Useimmilla kuukautiskierron pituus kuitenkin vaihtelee, ja kierroissa voi olla muutamien päivien tai jopa viikon pituusero.
Kuukautiset ovat merkki sukukypsyydestä. Kuukautiset alkavat tyypillisesti noin 10-16-vuotiaana ja keskimäärin 12-13-vuotiaana. Kuukautisten alkamisikään vaikuttaa kuitenkin monet eri asiat, kuten perintötekijät, paino ja harrastetun liikunnan määrä. On tavallista, että kuukautiskierto on epäsäännöllinen parin kolmen vuoden ajan kuukautisten alkamisen jälkeen.
Kuukautisvuoto ja hormonitasojen vaihtelut
Kuukautisvuodon alkaminen on merkki siitä, että munasolu ei ole hedelmöittynyt. Kuukautisten aikana kohdun limakalvo poistuu emättimen kautta kuukautisvuotona. Vuoto kestää tavallisesti 2-8 vuorokautta, keskimäärin 5 vuorokautta. Kuukautisvuodon määrä on hyvin yksilöllinen ja pienet hyytymät kuukautisvuodossa on tavanomaisia. Monilla esiintyy lisäksi pientä tiputteluvuotoa ennen varsinaisen kuukautisvuodon alkamista tai heti kuukautisten jälkeen. Kuukautisten alkaessa estrogeenin ja progesteronin määrä on hyvin pieni, mutta parissa päivässä niiden määrä alkaa kohota.
Kuukautisvuodon loputtua estrogeenin määrä on kohonnut entisestään ja sen vaikutuksesta kohdun limakalvo on alkanut uudelleen paksuuntua. Uusi munasolu alkaa taas kypsyä munasarjassa. Munasolun irtoaminen, eli ovulaatio, tapahtuu kuukautiskierron pituudesta riippumatta 14 vuorokautta ennen seuraavien kuukautisten alkua. Munasolun irrottua se kulkeutuu munajohtimeen, jossa siittiöt voivat hedelmöittää sen.
Jos munasolu ei hedelmöity, eli raskaus ei ole alkanut, keltarauhanen rappeutuu ja sen hormonieritys vähenee. Tällöin estrogeeni- ja progesteronitasot, jotka ovat ovulaation aikaan korkeimmillaan, romahtavat, ja ylimääräinen limakalvo poistuu kuukautisverenä pois emättimestä. Jos raskaus on alkanut ja munasolu hedelmöittynyt, hormonien eritys jatkuu ja ylläpitää kohdun limakalvon rakennetta ja toimintaa.
Kuukautisiin liittyvät oireet ja niiden hoito
Kuukautiskipu on yleinen kuukautisiin liittyvä oire, joka kestää yleensä 1-2 päivää vuodon alkamisesta. Kipu voi tuntua laajalla alueella ja se voi sijoittua alavatsasta selkään, nivusiin ja jopa reisiin asti. Samanaikaisesti kivun kanssa voi esiintyä vatsaoireita, kuten ripulia ja ilmavaivoja sekä oksentelua. Myös päänsärkyä voi esiintyä kuukautisten yhteydessä.
Tavanomaisia kuukautiskipuja voi helpottaa erilaisin keinoin. Kipuihin voi auttaa esimerkiksi kevyt liikunta tai lämpötyyny. Kipuja voi hoitaa myös apteekista ilman reseptiä saatavilla tulehduskipulääkkeillä käyttöohjeiden mukaisesti. Myös hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen voi auttaa kipuihin.
Mikäli kuukautiskipu on kuitenkin toistuvasti hyvin voimakasta, kipua on myös kuukautisten välillä tai tavalliset kipulääkkeet eivät auta, tilanteeseen tulisi reagoida. Lue lisää kivuista täältä ja muista epätyypillisistä oireista täältä.