Meillä on ajatus lineaarisesta sairaustarinasta, joka menee jotakuinkin näin.
Ihminen huomaa eräänä päivänä, että kaikki ei ole kunnossa. Hänellä on kipuja emättimessä ja sen lähialueilla. Kipu heikentää elämänlaatua, estää erilaisia asioita, kuten pyöräilyä ja yhdyntäseksin harrastamista.
Sitten hän hakeutuu hoitoon ongelman kanssa. Tutkitaan, löydetään diagnoosi. Määrätään hoitoja, lääkkeitä, terapioita, itsehoitoa. Potilas aktiivisesti kokeilee näitä.
Ja sitten, asiat alkavat helpottaa! Lääketiede voittaa, potilas saa kehuja ja elämä hymyilee jälleen ????
Me tiedämme, että harvoin käy ihan näin onnellisesti. Entä jos ei sovi tähän tarinaan? Olen löytänyt itseni yhä uudelleen asetelmasta, jossa tunnen olevani "se epäonnistunut potilas". Se, jonka kivut eivät koskaan hellitä, jonka mielenterveysongelmat eivät parane lääkkeillä, jonka oireita eivät helpota perinteiset terapiat.
Tällaiseen potilaaseen isketään helposti “hankalan potilaan” leima. Ilmassa leijuu epäilys siitä, olenko minä todella tehnyt ne kotiharjoitukset tai ottanut ne lääkkeet. Koska jos olisin, olisin jo parantunut! You haven't done enough. Todellisuudessa epäonnistumisen leima kuuluisi pikemminkin hoitotahoille. Se on merkki siitä, että pitäisi kokeilla jotain muuta.
Perseestä on se, jos potilas uloskirjataan erikoissairaanhoidosta, hiillostetaan pois omalta tontilta, leimataan mahdottomaksi tapaukseksi tai muuten vaan näin deittitermein, "ghostataan".
Yksi ilmeinen asia, mikä olisi jopa aika helppoa tuoda osaksi gynekologisten sairausten hoitoa on tämä: miten ihminen voisi hyväksyä sairauden osaksi elämäänsä ja elää sen kanssa?
Näin: nyt on sellainen tilanne, että kipusi ovat todella pahat. Sinä et pysty tekemään asioita x, y ja z. Se ei välttämättä aina tule olemaan näin, mutta tänään, juuri tässä hetkessä, se on näin. Miten voimme auttaa sinua jaksamaan ja selviytymään arjesta tämän sairauden kanssa ja auttaa sinua elämään mahdollisimman hyvää elämää siitä huolimatta?
Hallelujah, jos tällaista apua olisin joskus saanut, se olisi ollut mullistavaa!
Tällaista apua minulle ei valitettavasti tarjottu. Jouduin kasvamaan oman kehoni asiantuntijaksi, tutkimaan, lukemaan, ottamaan aivan liikaa vastuuta hoidostani. Vähitellen olen löytänyt niitä keinoja, jotka auttavat minua hyväksymään erilaiset kipuoireeni ja kokonaisvaltaiset hermostolliset ongelmani. Olen joutunut taistelemaan hoitopolustani ja teen sitä edelleen.
Sosiologi Arthur Frank on tutkinut, minkälaisia tarinoita kerromme sairaudesta, ja jakaa ne kolmeen erilaiseen. Ensimmäinen on tekstin alussa mainitsemani "sankaritarina”, jossa potilas – lääketieteen avulla tietenkin – kokee ihmeparantumisen. Toinen on “kaaostarina”, jossa oma kertomus sairaudesta on vielä sekava ja kesken, mutta se voi silti olla hyvin aito ja vertaistuellinen. Kolmannessa “etsinnän tarinassa” vulvodyniapotilas on kamppaillut läpi hoitojen ja päässyt jonkinlaiseen parempaan pisteeseen elämässään, vaikka ei ole varsinaisesti parantunut. Mietin, alanko itse kertoa jo tätä viimeistä tarinaa itsestäni. Ja missä lopulta menee hyväksymisen ja luovuttamisen välinen raja?
Sairauden hyväksyminen ei ole helppoa, varsinkin jos oireita on monenlaisia, eikä ihmisellä ole yhtä selkeää diagnoosia, joka selittäisi kaiken. Mistä hyväksyminen sitten kannattaisi aloittaa?
Ihan vaan suorittamisen lopettamisesta, oli oma vastaukseni.
Lopetan hetkeksi aikaa kaikki vulvodyniaan liittyvät hoidot, lopetan yhdyntäkokeilut, lopetan googlailun ja tutkimisen, lopetan hengailun Vulvodynia Suomi -ryhmässä, lopetan jatkuvan itsesyyllistämisen ja omassa karmeassa kohtalossani kieriskelyn, lopetan ulkomaisten erikoisrasvojen ja CBD-öljyjen etsimisen, lopetan murehtimisen siitä miten kukaan ei koskaan haluan olla kanssani parisuhteessa koska hän ei saa penistään reikääni.
Ja lähden kavereiden kanssa viettämään iltaa tai muuten elämään elämää.