Yksi kirjan sivu kääntyy kun tämän kirjoituksen myötä luovun Moona-blogin kirjoittajan roolista. Tämä myötä annan tilan seuraavalle kynätaiturille, jolla on annettavanaan paljon vertaisille ja maailmalle tekstin kautta.
Olen saavuttanut Moona-blogissa oman matkani. Olen saanut paljon, antanut osaltani sen mikä on annettavaa ja ehkä koen, että on aika siirtyä muille vesille. Moona-blogia kirjoittaessa on saanut käydä läpi useat erilaiset tunteet sairaudesta, hoidosta, voinnista, ajatuksista sekä myöhemmi myös omasta ammatillisuudesta. Koen, että olen antanut itsestäni vertaisena sen mitä olen kyennyt ja jatkuvasti huomannut tekstien ammatillistumista, jonka myötä blogaajan rooli alkaa hiipua. Tämän myötä päätän kirjoitukseni tällä erää viimeiseen ammattipohjaani perustuvaan tekstiin:
Lapsettomuushoidot - mitä ne on?
Lapsettomuushoidot suunnitellaan aina parin toiveiden sekä lapsettomuuden syyn mukaisesti. On tärkeä muistaa, että hoitoa ei tule aloittaa liian aikaisessa vaiheessa, mutta on sitäkin tärkeämpää on huomioida lapsettomuuden perimmäinen syy ja pureutua siihen.
Hoidon edellytyksenä on oikea diagnoosi. Esimerkiksi ali- tai ylipainon kohdalla pyritään ensin normaalipainoon. Endometrioosi, pcos ja vulvodynian kanssa hoidossa usein paneutudaan ensin lapsettomuuden aiheuttajaan ennen lääkehoidon aloitusta.
Varsinainen munarakkulan kypsytyshoito eli ovulaation induktio kuuluu aina hoidon asiantuntijoille. Munarakkulan kypsytyshoidossa tyypillisesti käytetään endometrioosipotilaillekin ehkä tuttua letrotsolia.
Etenkin endometrioosipotilailla, joilla on raskautumisen kanssa vaikeuksia, päädytään tyypillisesti ensin laparoskopiaan eli vatsaontelon tähystysleikkaukseen. Tässä leikkauksessa poistetaan endometrioosikudosta, vapautetaan mahdollisia kiinnikkeitä tai munasarjan suurta endometrioomaa eli suklaakystaa. Leikkausta ei suositella niin sanottuihin lieviin endometrioositapauksiin, sillä leikkauksessa voidaan myös aiheuttaa vauriota ja vaikeuttaa raskautumista.
Hedelmöityshoidot ovat keino auttaa, mikäli miehen sperma on heikentynyt. Inseminaatiohoidossa eli keinosiemennyksessä, ruiskutetaan siittiöt suoraan kohtuonteloon. Tämä on tärkeää tehdä juuri oikeaan aikaan eli munasolun irtoamisvaiheessa eli ovulaation aikana. Tätä voidaan tehostaa ovulaation induktiohoidolla ja täten lisätään myös onnistumismahdollisuutta.
Koeputkihedelmöitys on toinen hedelmöityshoitomuoto. Koeputkihedelmöitys eli IVF- hoito tarkoittaa joko omilla tai luovutetuilla sukusoluilla hedelmöittämistä. Koeputkihedelmöityksessä kerätään sperma sekä munasolu ja ne hedelmöitetään laboratorio olosuhteissa. Hedelmöittämisen jälkeen munasoluihin muodostuu alkioita, joille voidaan tehdä alkionsiirto. Hoidon yhteydessä naiselle annetaan hormonihoitoa, jolla pyritään kypsyttelemään mahdollisimman monta munarakkulaa.
Lapsettomuushoidot ovat usein raskaita hoidossa olevalle henkilölle. Lapsettomuushoitoihin liittyy usein pelkoa, jännitystä, unelmia, onnea sekä usein myös psyykkisen tuen tarvetta. Hoitohenkilökunnalta voi pyytää tarvittaessa keskusteluapua ja omia huoliaan kannattaa tuoda esille sekä niistä puhua mahdollisimman avoimesti. Lapsettomuushoidot voivat olla raskaita, jonka vuoksi omien voimavarojen vaaliminen sekä tukeminen on äärimmäisen tärkeää.