19.10.2017

Tärkein on läheisten tuki

Kun kuukautiseni alkoivat 8 vuotta sitten, kipuni olivat jollain tavalla vielä siedettävän rajoissa. Silloin pystyimme kavereideni kanssa vielä keskustelemaan ns. normaaleista menkkakivuista.

Aikaa kului muutamia vuosia eteenpäin, samalla e-pillereitä syöden ja vähitellen huomaten, etteivät ne toimineetkaan minulla halutulla tavalla. Näihin aikoihin ensimmäistä kertaa kirjoitin Googleen: "todella kipeät kuukautiset". Hakutuloksia tulivat monia, joista bongasin endometrioosin. Uutta sanaa ja oirekuvaa tutkiessani tajusin, että minullahan voisi olla tämä! Näihin aikoihin lähes kukaan läheisistäni eikä ystävistäni tiennyt, että on olemassa sellainen sairaus. Tämä hankaloitti heidän käsitystään kovista menkkakivuista, joita he aluksi luulivat ihan normaaleiksi. Nykypäivänä tosin kaikki ystäväni sekä läheiseni tietävät tästä  kaiken ja uskovat kuinka kipeä olen… Tämäkin on vaatinut paljon minulta, kun on ollut kovia kipuja ja epätietoisuutta niiden syystä, ja samalla täytynyt  selostaa kaikille menkoista ja endometrioosista.

Kaksi vuotta sitten tapasin uuden ihmisen, jonka kanssa ystävystyimme heti! Minulle selvisi, että hänellä on endometrioosi ja kuinka meidän oireet ovat samankaltaisia. Olen saanut häneltä paljon vinkkejä sekä tähän liittyvää vertaistukea, joka on yksi suurimmista voiman lähteistä jaksaa tätä kaikkea kipua. Miehenikin on suuri apu arjen keskellä, jos minä itse makaan tuskissa sängyn pohjalla. Hän laittaa lämmintä peittoa päälleni, tarvittaessa tuo vesilasin kera särkylääkettä ja varmistelee vähän väliä, että miten voisi vielä yrittää helpottaa oloani. Useimmiten se on juuri hän, joka myös kannustaa minua vaatimaan parempaa hoitoa, kun käyn lääkärissä tai jollain muulla hoitavalla taholla.

Läheisten tuki on ollut suurin apu ja turva, kun itse olen voinut huonosti. Olisi kamalaa ajatella, ettei olisi ketään, jolle avautua ja joka lohduttaisi kaiken tämän tuskan keskellä. Mutta onneksi itselläni on rakkaita ihmisiä ympärillä, joille olen pystynyt avoimesti kertomaan tästä kaikesta.

Jos tuskailet kovien kipujen kanssa, niistä täytyy puhua, vaikka silloin todennäköisesti saatkin jossain määrin sääliä osaksesi. Toivottavasti saat myös ymmärrystä.

Kiputar

 

Lue Kivuttaren esittelyteksti täältä

Kommentit

Kommentoi

HUOM! Kommentit moderoidaan ja vaativat ylläpidon hyväksynnän