13.12.2019

Ponnistuksia elämässä

 

Endometrioosin ohella mun arjessa mukana kulkee tällä hetkellä IBS, eli ärtyvän suolen oireyhtymäksi diagnosoidut suolisto-ongelmat. Oon kahdeksannelta luokalta saakka kärsinyt aika lailla päivittäin erilaisista suolisto-oireista. Kaikki oireet alkoivat yhtäkkiä jatkuvalla huonolla ololla (joka ilmeisesti johtui stressistä) sekä vatsakivulla, joka paheni aina syödessä. Oireiden alussa mulla tippui muutamassa kuukaudessa lähes 20kg painoa syömättömyyden takia. Onneksi mun omalääkäri kuitenkin keksi mistä oli kyse, ja määräsi mulle suolisto- ja vatsavaivoihin tarkoitettua särkylääkettä pahimpiin kipuihin.

Lisäksi FODMAP-ruokavalio eli ruokavalio, jossa karsitaan huonosti sulavien hiilihydraattien määrää, on auttanut jonkin verran. Olen koittanut lihatonta, maidotonta, laktoositonta ja gluteenitonta ruokavaliota, mutta mikään niistä yksin ei ole auttanut. FODMAP:ista on ollut jossain määrin apua. Täysin ruokavalio ei ainakaan itsellä toimi, varsinkin sen ollessa melko haastava noudattaa, ainakin omasta mielestäni. Oon kuitenkin löytänyt monia trigger-ruokia, joiden välttäminen on auttanut suolen toiminnan normaalina pitämisessä.

Mulla vatsa ylipäätään reagoi tosi vahvasti tunne-elämään ja tilanteisiin. Esimerkiksi stressaantuneena ja ahdistuneena suoli toimii nopeasti, kun taas vaikka vieraassa paikassa yöpyessä, se voi jumittua täysin. Täydellistä ratkaisua mulla ei tähän ole, mutta on auttanut ymmärtää mistä reaktiot johtuvat.

Yritän päivittäin käyttää kuitua sisältäviä tuotteita. Oma suosikkikikkani on pellavan siemeniä liottamalla aikaan saatu ”lima”. Sitä käytän päivittäin lisäämällä aamulla puuroon, mysliin tai smoothieen. En tiedä onko siemenien vaikutus enemmän plaseboefektiä vai auttavatko ne oikeasti, mutta ei niistä ainakaan haittaa ole. Lisäksi olen vähentänyt huomattavasti hiilihappoisten juomien juomista, kahvia sekä makeaa, kuten irtokarkkeja. Ne ovat useimmiten pahimmat triggerit omalle suolistolle.

Suolisto-oireista kärsiessä kannattaa muistaa oikeanlainen tapa käydä vesassa. Tällä tarkoitan sitä, että lantionpohjan osaa rentouttaa, jolloin tarpeiden tekemisen tulisi onnistua ns. ”omalla painollaan”. Mulla on valitettavasti jäänyt tavaksi ponnistaa aina vessassa käydessä tosi voimakkaasti suoli- ja rakko-ongelmien vuoksi, joka valitettavasti tänä syystalvena hieman kostautui. Näyttää siltä, että kärsin rektumprolapsista, eli peräsuolen esiin tulemisesta. Kiusallinen vaiva näin nuorelle ihmiselle, mutta onneksi mulla on tsemppaava lähipiiri ja ammattitaitoiset lääkärit. Tällä hetkellä odottelen aikaa gastrolääkärille, joka osaisi kertoa, kuinka tilannetta hoidetaan.

Iso apu ponnistusongelmiin on ollut koroke, tarkemmin sanottuna lasten muovinen kylpyhuonejakkara, jota pitää jalkojen alla pytyllä istuessa. Asennossa on helpompi rentouttaa lantionpohjanlihaksia. Lantiopohjan fyssarilta saatu vinkki, suosittelen kokeilemaan ehdottomasti, jos lantionpohjanlihaksien rentouttamisessa on ongelmia!

Mulla suolisto-ongelmien kanssa on ollut haastavaa se, että ei tiedetä mikä oire johtuu endometrioosista ja mikä IBS:stä tai jostain muusta. Kipupolilta sain tosiaan lähetteen gastrolääkärille, jossa todennäköisesti aletaan nyt enemmän tutkimaan suolisto-oireiden syytä, varmaankin tähystämällä. Toivottavasti asia selviäisi ja oikeanlainen hoito löytyisi.

Aino

Lue lisää kirjoittajan tekstejä täältä