07.03.2021

Kuinka sain PCOS diagnoosin?

Ensimmäiset epäilyni PCOS:sta tulivat muutamia vuosia sitten, endometrioosidiagnoosin saamisen jälkeen. Kun etsin lisää tietoa endometrioosista, vastaan tuli tietoa myös PCOS:sta ja mielenkiinnosta aloin lukemaan siitä. Huomasin, että oireeni sopisivat hyvin myös PCOS:in oirekuvaukseen.

Otin asian esille ollessani osastolla kivunhoidossa endometrioosin takia, lääkärini oli sitä mieltä, että oireeni eivät täsmää PCOS:iin vaan endometrioosi selittää kaikki oireeni. Luotin ammattilaisen mielipiteeseen ja koitin hyväksyä sen, että selitys kaikille oireilleni on endometrioosi.

Tässä vaiheessa olimme yrittäneet puolisoni kanssa raskautta jo jonkin aikaa. En ovuloinut läheskään joka kierrossa, yksi PCOS:in aiheuttamista oireista on ovuloimattomuus. Tulin raskaaksi onneksi luomusti 1,5 vuoden yrityksen jälkeen ja asia jäi taka-alalle.

Synnytyksen jälkeen asia alkoi taas mietityttää ja otin sen puheeksi ystäväni kanssa, joka sairastaa PCOS:ia. Hän suositteli minulle hyväksi kokemaansa lääkäriä ja varasinkin samalta istumalta ajan hänelle. Kun käynti koitti, olin toiveikas, enkä turhaan. Lääkäri oli erittäin ymmärtäväinen ja totesi heti ultratessa, että munasarjani ovat todella rakkulaiset ja oireeni sopii hyvin PCOS:iin. Sain diagnoosin, tietoa sairaudesta ja mikä tärkeintä konkreettisen syyn oireilleni.

Yksi tärkeimmistä hoitokeinoista on pyrkiä normaaliin painoon. Se auttaa tasapainottamaan luonnollista hormonitoimintaa ja lievittämään oireita. Minä hoidan PCOS:ia terveellisellä ruokavaliolla, sopivilla ravintolisillä ja liikunnalla. Kuuntelen myös kehoani ja annan itselleni luvan levätä, jos kehoni sitä kaipaa.

Oona