09.06.2022

Kolmiohölkkääjän puhdas ultra

"Kaikki on hyvin, kun ultrassakin on kaikki hyvin!" Aijaa no kiva, lähdenkin tästä harrastamaan kolmiloikkaa, ihan vaan koska voin!

No en todellakaan voi. Hyvä kun voin hölkätä sata metriä vahvasti kipulääkittynä. Harrastankin kolmiloikan sijaan toisinaan kolmiolääkehölkkää.

Minulle puhdas ja kaunis ultra ei ole koskaan liittynyt kipuihini. Se oli ainoastaan yli 10 vuotta peruste sille, että kaikkien kipujeni täytyi olla korvieni välissä, kun ei kerran ultrassakaan mitään näkynyt. Onhan se tottakai hienoa, kun ei ole kohtu spiraalina ja munasarjat siinä ympärillä rusetilla. Voisi olla ja monella onkin, täydet sympatiani heille. Minun endometrioosini on vain ollut aina ultran ulottumattomissa, esimerkiksi palleassa. Jostain syystä myös vankka syvä kasvusto ei koskaan näkynyt, vaikka tuntuikin jalat alta vievänä kipuna. En ole ultraamisen asiantuntija, mutta kuvittelisin, ettei pelkän puhtaan ultran perusteella voida väittää, että se olisi riittävä tutkimus ja peruste endometrioosin tilanteen ja kivunhoidon arvioimiselle siinä vaiheessa kun potilas tulee voimakkaissa kivuissa paikalle. Että kun oli kerran puhdasta, niin otahan Panadol, eikä ole tarvetta minkäänmoiselle muulle kivunhoidolle tai -hallinnalle.


Tilanne kohdallani on ollut aina se, että tunnen ajoittain sietämätöntä kipua, mutta se syy ei vain löydy näissä perinteisissä kuvantamisissa. Oivallinen esimerkki myös siitä, kuinka endometrioosikudoksen koko ei korreloi mitenkään sen aiheuttamaa kipua. Kun mietin endometrioosikudostani (outo asia miettiä), niin kuvittelen sen sellaisena räkänaurua nauravana mönttinä, joka nipistelee hermojani. Siis oikeita hermojani, aiheuttaen helvetillisiä hermokipuja. Silloin kun sitä on ensimmäisen kerran leikattu pois, voin kuvitella, kuinka se on näyttänyt keskaria kirurgille. Nauranut räkäisesti, pieraissut ja luvannut, että "ette te saa minua ikinä kokonaan pois muahahahhaha!". Olen yrittänyt sisäistää tämän, että vaikka olisin kuinka kipeä, en saa siihen välttämättä apua. Niin se vain on. Se voi olla joku pieni endometrioosin hiukkanen esimerkiksi lähellä jotain hermoa, jota kukaan ei löydä.

Olisi erinomaisen tärkeää muistaa, että on myös meitä, joilla ei ole ehkä se tyypillisin ultran ulottuvissa oleva endometrioosi. Tottakai olen kiitollinen puhtaasta ultrastani, mutta nimenomaan se ja tietämättömyys toi minulle myös valitettavasti diagnoosiviiveen. Kiitos Korennon ja rohkeiden kanssakulkijoiden, että tietoisuus on taatusti parantunut viime vuosina.

Minulla oli siis taas puhdas ultra. Hieno homma, mutta en osaa juurikaan iloita siitä. Iloitsin toki muutoin onnistuneesta gynekäynnistä ja erinomaisen huolellisesta ultrasta. En saanut lähetettä pehmustettuun huoneeseen, vaikka kirjaimellisesti huutoitkin kaiken hormonihoitoon liittyvät vihani ulos.

Sen sijaan vaihdoin uuteen hormonilääkitykseen ja elän tällä hetkellä erittäin hikistä, haisevaa, karvaista, unensekaista, muistiongelmaista ja näppyläistä aikaa. Erittäin positiivista on se, että jatkuva päänsärky taisi jäädä edellisen hormonin myötä pois. Muutoin en uskalla olla vielä mitään mieltä, koska kuten kaikki tiedämme tämän ärsyttävän faktan: pitää ensin antaa hormonitoiminnan tasoittua ainakin puolen vuoden ajan. Se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta onneksi kesä ja hyttyset tuo energiaa ja positiivista asennetta. Elän tällä hetkellä siedettävää kiputilannetta enkä ole vielä toistaiseksi joutunut hormonaalisissa mielenhäiriöissäni grillitappeluun, joten uskallan olla varovaisen toiveikas. Koputan silti varalta puuta, päätä ja palleaa ja palaan asiaan syksyllä.


Muistakaa nauttia ja elää hetkessä, vaikka puolet kesäpäivästä menisikin 3cm/h kasvavan hormonikarvoituksen sheivaamiseen (ainakin allekirjoittaneella). Luojan kiitos, että meille kipukroonikoille on keksitty armollisempiakin kesälajeja kuin kolmiloikka tai kolmiolääkehölkkä, pelatkaamme siis esimerkiksi mölkkyä tai paskahousua! Jälkimmäisenhän saatamme ottaa jopa kirjaimellisesti huonona kipupäivänä. Laji kuin laji - me olemme voittajia, koska voitamme itsemme ja kipumme joka päivä. Sadetta ja aurinkoo kaikille tasapuolisesti!

Hosionaho